De voordelen van soloreizen

Alleen op reis. Dat is toch eng? Eenzaam? Ongezellig? 

Er bestaan nog volop vooroordelen over mensen die alleen op reis gaan. Vrijwel iedereen ziet direct die ene vrouw voor zich die eenzaam in een hoekje van het restaurant zit terwijl ze meewarig wordt aangekeken door verliefde stelletjes en het bedienende personeel. 

Deze vooroordelen, plus nog vele anderen, had ik ook toen ik in de zomer van 2021 voor het eerst in mijn eentje op pad ging met mijn camperbusje. 

Dit was geen lang van tevoren gepland avontuur maar meer een overhaaste vlucht uit Nederland. Ik was zo overprikkeld dat ik vrijwel niet meer functioneerde en in deze gevallen is er maar één medicijn dat voor mij werkt: bergen. Op zo’n korte termijn kon ik echter niemand vinden die met me mee kon en dus zat er maar één ding op. Mijn eerste echte soloreis was een feit. 

Mijn soloreis naar Oostenrijk dreigde echter vrij snel in het water te vallen door bizar slechte weersomstandigheden in de Alpen. In plaats van door de bergen te dwalen in de zon zat ik het grootste deel van de tijd te schuilen in mijn blikken onderkomen terwijl de stortregen onophoudelijk op het dak roffelde. Even was ik bang dat ik opgeslokt zou worden door de duisternis waarvan ik weet dat hij in mij schuilt, maar tegen alle verwachtingen in vermaakte ik me uitstekend. In één week las ik meer boeken uit dan normaal gesproken in een jaar, begon ik eindelijk met het schrijven van mijn boek en doolde ik uren door de bergen, stortregen of niet. Ik kwam erachter dat opgescheept zitten met mezelf eigenlijk hartstikke leuk is en de wetenschap dat ik ook in mijn eentje prima gelukkig kan zijn gaf mijn zelfvertrouwen een flinke boost. 

Meer zelfvertrouwen krijgen is slechts één van de vele voordelen van soloreizen. Benieuwd welke voordelen van soloreizen er nog meer zijn? Ik heb de belangrijkste voor je op een rijtje gezet!

Voordelen van soloreizen   

1. Vrijheid

Misschien wel meteen het belangrijkste voordeel van soloreizen: vrijheid. Als je alleen op reis bent hoef je je bij niemand te verantwoorden. Wil je tot 12 uur in bed liggen? Helemaal prima. Wil je bij zonsopkomst al boven op een bergtop staan (zoals ik)? Geen partner met ochtendhumeur die je tegenhoudt. Alhoewel ik in eerste instantie dacht dat ik er gek van zou worden, van zoveel vrijheid, bleek het tegenovergestelde waar. Nu er niemand in de buurt was met wie ik rekening moest houden kon ik eens goed gaan nadenken over wat ik nou eigenlijk écht wou. Hierdoor leerde ik mezelf niet alleen beter kennen, ik begon mezelf ook nog eens een stuk leuker te vinden! Ik merkte dat ik door helemaal mijn eigen gang te gaan een stuk rustiger en vrolijker werd. Nu ik dit over mezelf geleerd heb weet ik beter wat ik nodig heb in periodes van mentale chaos en kan ik eerder ingrijpen als het weer eens bergafwaarts gaat met mijn gemoedstoestand.

Dit brengt me meteen bij het volgende voordeel van soloreizen: je leert ongelofelijk veel over jezelf.

2. Je leert jezelf beter kennen

Doordat je tijdens het soloreizen op jezelf bent aangewezen leer je jezelf een stuk beter kennen dan wanneer je op de bank een film ligt te kijken. Je komt erachter waar je angsten liggen, maar ook wat je krachten zijn. Door uit je comfortzone te stappen groei je als mens. Je wordt een veerkrachtiger persoon die klaar is om grotere avonturen aan te gaan. Op reis, maar ook in het dagelijkse leven.

3. Los van thuis

Alhoewel reizen met vrienden of familie hartstikke gezellig is neem je op deze manier altijd een stuk ‘thuis’ mee op reis. Grote kans dat je het met je reisgezel nog steeds hebt over dezelfde verhalen, problemen en gebeurtenissen die je in het dagelijks leven ook bezighouden. Hierdoor lukt het vaak niet om volledig in het hier en nu te leven.

Door alleen op reis te gaan kan je je thuissituatie even helemaal achter je laten en dompel je je volledig onder in je eigen avontuur. Vaak levert dit niet alleen meer zelfvertrouwen op maar ook nieuwe inzichten en skills die je eenmaal weer thuis kan toepassen om uitdagingen in het dagelijkse leven te tackelen.

4. Afwezigheid maakt (de meeste) banden sterker

Één van de voor mij meest verrassende voordelen van soloreizen is het effect dat het heeft op mijn relatie. Ik ben dol op mijn vriend, maar als je met twee personen en twee honden in een huisje van 35 m2 woont dan word je op gegeven moment echt wel een beetje gek van elkaar. Doordat we samen op zo’n kleine ruimte wonen worden irritaties uitvergroot en willen kleine conflicten nog wel eens uitgroeien tot grote ergernissen.

Door letterlijk even afstand te nemen kan ik al deze kleine issues in perspectief plaatsen waardoor er weer ruimte ontstaat voor waardering en liefde. Bovendien maak ik tijdens mijn solotripjes van alles mee dat ik thuis dan weer graag wil delen. Hierdoor ontstaan talloze nieuwe gespreksonderwerpen en plannetjes waar vaak weer nieuwe avonturen uit voortvloeien!

Twijfels over soloreizen?

Weet je nog niet zeker of soloreizen iets voor je is? Vergeet dan vooral niet dat je echt niet direct 6 maanden op wereldreis hoeft te gaan. Een weekendje kamperen in de Ardennen of een stedentrip zijn ook prima manieren om kennis te maken met het soloreizen.

Denk je erover op een avontuurlijke soloreis te gaan? Kijk dan ook bij mijn top 5 boeken over soloreizen en laat je inspireren! (coming soon!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.