Klimmen tegen anxiety

Mensen denken vaak dat ik nooit bang ben. Dat ik een adrenalinejunkie ben die geen angst kent. Vaak doelen ze dan op het feit dat ik klim, aan wildwater-kajakken doe en in mijn eentje zwerftochten maak door de bergen. 

Hoe stoer dit ook klinkt, er is helemaal niets van waar. Ik ben wel degelijk bang. Vaak zelfs, voor heel alledaagse dingen. Het is echter niet het gebrek aan angst dat mensen zien, het is de manier waarop ik ermee omga. Ik laat mee namelijk niet tegenhouden door angst maar bestudeer het, evalueer het, en ga dan door. Of niet, als de angst gerechtvaardigd is en er echt gevaar dreigt. Dit is geen eigenschap die aangeboren is. Sterker nog, het is prima te trainen. Door te klimmen bijvoorbeeld. 

Angst respons trainen 

Doordat we tijdens het klimmen regelmatig in situaties komen die ons angst aanjagen krijgen we telkens opnieuw de kans om onze angst-respons te oefenen op een veilige manier. 

De eerste stap is om de angst simpelweg op te merken. Om het gevoel te erkennen en te onderzoeken. Waar ben je precies bang voor? Waar komt deze angst vandaan? Is de angst reëel? Vervolgens kan je op basis van deze informatie een keuze maken. Ga je de uitdaging aan? Of besluit je om toch te stoppen? Want dat is natuurlijk nog steeds een optie. Er is echter een verschil tussen je tegen laten houden door angst, en de angst (h)erkennen en bewust het besluit te nemen niet verder te gaan. 

In de klimsport is voor iedereen een uitdaging te vinden waarbij dit te oefenen is. Of je nu net begint met topropen in de hal of uitdagende voorklimroutes wilt klimmen op de rots. Kleine stapjes werken in dit geval het best. Voor je het weet klim je hoger dan je je voor mogelijk had gehouden. 

Avontuurlijke lessen

Omgaan met angst is slechts één van de vele lessen die de bergsport en andere avontuurlijke activiteiten ons kunnen leren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het ondernemen van avontuurlijke activiteiten niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen en veerkracht bij deelnemers maar ook leidt tot een positievere mindset in het leven in het algemeen. Bovendien gaven deelnemers keer op keer aan dat ze zich zo verschrikkelijk levend voelden tijdens hun avonturen. Een verslavend gevoel dat ik maar al te goed ken. 

Door mijn AD(H)D heb ik regelmatig last van periodes van apathie. Deze periodes zijn even zwaar als angstaanjagend en voelen soms uitzichtloos. De enige remedie bij dergelijke klachten is voor mij om te gaan klimmen. Zelfs op de donkerste dagen lukt het de klimsport om een scheur in de apathie te trekken waardoor er weer licht naar binnen kan stromen. Klimmen geeft me het gevoel dat ik leef. Een levensreddend gevoel waar ik verslaafd aan ben geraakt. 

Avontuur als medicijn

Avontuur is voor mij het enige medicijn dat werkt als ik weer eens verdrink in de ziekmakende drukte van de moderne maatschappij. Het doet me goed te zien dat de GGZ eindelijk aandacht besteedt aan het belang van de natuur, maar de rustgevende werking die de natuur op ons heeft is slechts één van de vele voordelen die een avontuurlijke levensstijl kenmerken. Alhoewel meerdere onderzoeken de helende werking van avontuur aantonen wordt deze kennis nog maar amper toegepast in de gezondheidszorg. Een gemiste kans gezien de enorme potentie van het fenomeen. 

Wat mij betreft wordt het dus tijd dat het thema ‘avontuur als medicijn’ een podium krijgt. Door erover te schrijven, erover te praten en het te blijven onderzoeken. Dit klinkt misschien als een uitgelezen taak voor een tekstschrijver zoals ik, maar ik merk dat ik tegengewerkt word door een oude bekende: angst. 

Bestuderen, evalueren en doorgaan

Angst om fouten te maken, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om door mijn ADHD de wereld niet goed te begrijpen; allemaal komen ze langs tijdens mijn zoektocht naar erkenning voor dit onderwerp. 

Vroeger had ik me hierdoor tegen laten houden, maar mijn klim-avonturen hebben me geleerd hoe ik mijn angst kan bestuderen en evalueren. Vervolgens ga ik door. Misschien met trillende knieën, misschien nog steeds bang, maar altijd voorwaarts.

Barriers are only barriers if you let them stop you. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.