Dagboek van een ADDer: Labels

‘Ik moet mezelf even van een waterval gooien, van een golf afrazen of een steile bergwand beklimmen.’ Allemaal dingen die ik tegen mezelf zei als het weer even mis ging in mijn hoofd. Onbewust wist ik dat ik avontuur nodig had om weer boven te komen als ik weer eens verdronk in de chaos in mijn hoofd.

Ik kreeg het label adrenalinejunkie. Een label dat zowel onjuist als achterhaald is. Ik had helemaal geen behoefte aan adrenaline, ik had behoefte aan rust. De innerlijke kalmte die ik alleen ervaar als ik mezelf in uitdagende situaties plaats.

Zo’n drie jaar geleden kreeg ik het label AD(H)D. Het eerste label waar ik echt iets aan bleek te hebben. Toch hoef je het maar eventjes over AD(H)D te hebben en de (online) discussie over labels laait weer op. Altijd zit er wel iemand tussen die pleit voor ‘gewoon jezelf zijn’ en ‘accepteren dat ieder mens nou eenmaal anders is’.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een enorm vóór jezelf zijn en acceptatie, maar deze mensen gaan voorbij aan het feit je ook heel veel steun kan hebben aan een label. De diagnose AD(H)D gaf me eindelijk een verklaring voor die eeuwige onrust. Ik voelde me zo verschrikkelijk opgelucht dat ik niet ‘raar en mislukt’ was -zoals klasgenootjes me vroeger graag wilden doen geloven- maar dat mijn brein gewoon anders werkte. In plaats van te horen dat ik me moest aanpassen kreeg ik handvaten aangereikt om om te gaan met mijn innerlijke chaos en het beste van alles: ik kwam erachter dat ik niet alleen was. Sterker nog, er zijn een heleboel mensen die net zo hard worstelen met het leven als ik. Mensen met wie ik kan sparren, die ik om advies kan vragen en met wie ik kan lachen (en huilen) om gezamenlijke ervaringen.

‘Jezelf zijn’ en ‘acceptatie’ zijn mooie onderwerpen maar vergeet niet dat AD(H)Ders vaak hun hele leven al hebben gehoord dat ze zich moeten aanpassen. Dat ze niet zo druk/raar/chaotisch/gevoelig/-vul maar in- moeten doen. Dat ze vooral eens normáál moeten doen. Om nu tegen dezelfde mensen te zeggen dat ze gewoon zichzelf moeten zijn is niet bepaald behulpzaam.

Voor mij als AD(H)Der voelt het alsof er eindelijk een soort routekaart ontstaat die een uitweg uit de chaos biedt, maar dat bepaalde mensen met een ‘normaal’ brein nu doodleuk zeggen dat we deze routekaart uit het raam moeten gooien. Omdat we gewoon onszelf moeten zijn en ervoor moeten zorgen dat we geaccepteerd worden in een samenleving die is opgebouwd door- en rondom mensen die niet verdrinken in hun eigen chaos en die gewoon kunnen functioneren in een kantoortuin.

Ik ben dus blij met mijn label. Het helpt me mezelf te begrijpen waardoor ik nu beter kan bijsturen en ingrijpen als ik mentaal weer eens op een afgrond afraas. Dat ik steun heb aan mijn label zegt echter niet dat ik niet mezelf ben. Integendeel zelfs. Doordat ik nu beter weet hoe mijn brein werkt kan ik beter aangeven waar ik behoefte aan heb en hebben de mensen om me heen het eerder door als ik het moeilijk heb en wel wat hulp kan gebruiken. Doordat ik niet meer continu bezig ben met me aanpassen ben ik nu meer mezelf dan ooit. En heel eerlijk? Ik vind deze Welmoed veel leuker dan de Welmoed die continu probeerde ‘normaal’ te zijn.

Laten we die labels dus alsjeblieft niet uit het raam gooien. Wat we wel kunnen doen? Ermee stoppen labels te zien als iets slechts. Neurodivergentie betekent dat je brein ‘anders’ werkt, maar sinds wanneer staat anders gelijk aan slecht? In een wereld waarin we continu voor complexe uitgadingen staan hebben we meer behoefte dan ooit aan mensen die out of the box denken en die floreren in uitdagende situaties. En laten wij AD(H)Ders daar nou juist hartstikke goed in zijn.

Dus sta je voor een kolkende waterval, komt er een monstergolf op je afrazen of sta je onderaan een dreigende bergwand? Reach out! Wie weet tot welke hoogtes we samen kunnen klimmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.